سید مظفر مهدیزاده؛ ابوالفضل زارعی؛ هوشنگ لطفالهیان؛ فرهاد میرزائی؛ محمدحسین لباسچی؛ محسن حاجیمحمدی
چکیده
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف ژل آلوئهورا، پروبیوتیک و آنتیبیوتیک بر روی عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات کیفی تخممرغ مرغهای تخمگذار، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش جیرهی آزمایشی و چهار تکرار و هر تکرار 12 قطعه، جمعاً بر روی 288 قطعه مرغ تخمگذار سویهی هایلاین در سن 29 هفتگی بهمدت 84 روز با جیرههای متوازن اجرا ...
بیشتر
بهمنظور بررسی اثرات سطوح مختلف ژل آلوئهورا، پروبیوتیک و آنتیبیوتیک بر روی عملکرد، پاسخ ایمنی و خصوصیات کیفی تخممرغ مرغهای تخمگذار، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با شش جیرهی آزمایشی و چهار تکرار و هر تکرار 12 قطعه، جمعاً بر روی 288 قطعه مرغ تخمگذار سویهی هایلاین در سن 29 هفتگی بهمدت 84 روز با جیرههای متوازن اجرا شد. جیرههای آزمایشی بهترتیب: 1- جیرهی شاهد (بدون افزودنی)، 2- جیرهی شاهد + آنتیبیوتیک (ویرجینیامایسین) 80 میلیگرم/کیلوگرم خوراک، 3- جیرهی شاهد + 5/1% ژل آلوئهورا، 4- جیرهی شاهد + 3% ژل آلوئهورا، 5- جیرهی شاهد + 05/0% پروبیوتیک و 6- جیرهی شاهد + 1/0% پروبیوتیک بودند. نتایج نشان داد، اثر سطوح مختلف ژل آلوئهورا و پروبیوتیک بر روی ضریب تبدیل غذایی، درصد تولید و وزن تودهی تخممرغ در کل دوره معنیدار بود (05/0 > p). بهترین ضریب تبدیل غذایی مربوط به جیرهی آزمایشی حاوی پروبیوتیک بوده که در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنیداری بین آنها مشاهده گردید (05/0 > p). در جیرههای آزمایشی بر روی خصوصیات کیفی تخممرغ (وزن پوسته، استحکام پوسته، رنگ زرده، واحدها، وزن مخصوص تخممرغ و ضخامت پوسته) در مقایسه با گروه شاهد از نظر آماری اختلاف معنیداری مشاهده نگردید. جیرهی آزمایشی حاوی 1/0% پروبیوتیک در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی سبب کاهش کلسترول خون گردید (05/0 > p). در تیتر آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC)، تیتر آنتیبادی علیه بیماری نیوکاسل، ایمنوگلوبیولینهای IgM و IgG با گروه شاهد اختلاف معنیداری مشاهده گردید (05/0 > p). بالاترین تیتر آنتیبادی علیه گلبول قرمز گوسفند (SRBC) مربوط به گروه آزمایشی پروبیوتیک بوده، در صورتیکه بالاترین تیتر آنتیبادی بر علیه نیوکاسل مربوط به گروه آزمایشی ژل آلوئهورا بوده که در مقایسه با سایر گروههای آزمایشی و گروه شاهد تفاوت معنیدار بود (05/0 > p). جیرهی آزمایشی حاوی 1/0% پروبیوتیک در مقایسه با گروه شاهد سبب کاهش کلسترول خون گردید (05/0 > p).